Taka zupa, lekka, delikatna zadowoli każdego smakosza w te majowe piękne dni. Młode ziemniaczki, bób to kwintesencja smaku i aromatu dzięki temu zupa jest pyszna i pożywna. Dodatek fety podkręca smak, polecam.
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami - przepis
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami składniki:
- ok.1 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1000 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g śmietanki 18% lub 12%
- ser feta
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami przygotowanie:
- Bób ugotowałam i obrałam.
- Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam na plastry 1 cm grubości.
- Na oliwie podsmażyłam ziemniaki tak aby się podsmażyły.
- Dodałam posiekany czosnek i zrumieniłam go.
- Wlałam bulion i gotowałam całość ok. 15 minut.
- Potem dodałam posiekany koperek, szczypiorek i obrany bób, gotowałam 2 minuty.
- Na koniec dodałam śmietankę wcześniej zahartowaną zupą i ponownie zagotowałam.
- Na talerzu posypałam pokruszoną fetą i posypaną koperkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.