Taka zupa, lekka, delikatna zadowoli każdego smakosza w te majowe piękne dni. Młode ziemniaczki, bób to kwintesencja smaku i aromatu dzięki temu zupa jest pyszna i pożywna. Dodatek fety podkręca smak, polecam.
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami - przepis
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami składniki:
- ok.1 szklanki ugotowanego i obranego bobu
 - 500 g młodych ziemniaków
 - 2 łyżki oliwy extra vergine
 - 1 łyżka masła
 - 2 ząbki czosnku
 - 1000 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
 - 4 łyżki posiekanego koperku
 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
 - 100 g śmietanki 18% lub 12%
 - ser feta
 
Zupa z bobem i młodymi ziemniaczkami przygotowanie:
- Bób ugotowałam i obrałam.
 - Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam na plastry 1 cm grubości.
 - Na oliwie podsmażyłam ziemniaki tak aby się podsmażyły.
 - Dodałam posiekany czosnek i zrumieniłam go.
 - Wlałam bulion i gotowałam całość ok. 15 minut.
 - Potem dodałam posiekany koperek, szczypiorek i obrany bób, gotowałam 2 minuty.
 - Na koniec dodałam śmietankę wcześniej zahartowaną zupą i ponownie zagotowałam.
 - Na talerzu posypałam pokruszoną fetą i posypaną koperkiem.
 
6 komentarze
Zdecydowanie przepis, który muszę wypróbować, lubię takie proste, sezonowe dania.
OdpowiedzUsuńBędzie smakował, polecam
UsuńTakiej zupy jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo zachęcająco. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję Julio i polecam, zasmakuje na bank
UsuńPrzypomina mi smaki dzieciństwa, kiedy babcia gotowała coś podobnego latem. :))
OdpowiedzUsuńOj to miło że przypomniało smaki dzieciństwa, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.