Od razu napiszę że przepis jest na domowy trunek który mogą wykonywać tylko osoby dorosłe. W efekcie końcowym miód pitny nie ma dużej mocy ale jak będzie leżakował moc jego wzrośnie. Potrzebny będzie dobry miód najlepiej wielokwiatowy lub akacjowy. Potem pracy niewiele albo i wiele jak dla kogo i czas oczekiwania długi ale warto bo efekt końcowy jest rewelacyjny. Przepis podaję za Browin z ich strony. Zdjęcia są tylko z roboczej części, jak dojrzeje wstawię następne.
Trójniaki to miody, dla których brzeczka powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody. Domowy Miód Pitny "Trójniak" 18 + - przepis
Na 10 l nastawu:
- 3,3 l miodu - polecany wielokwiatowy lub akacjowy
- 6,6 l wody
- 40 g regulatora kwasowości
- pożywka dla drożdży
- drożdże Enovini Honey lub Fermivin PDM tak polecają i ja takie kupiłam
Domowy Miód Pitny "Trójniak" 18 + przygotowanie:
- 2,3 l miodu podgrzałam w dużym garnku z 4 litrami wody, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się miodu.
- Po tym fakcie gotowałam całość jeszcze przez 20 minut na małym ogniu, zbierając jednocześnie powstającą na powierzchni białą pianę - tak otrzymamy miód sycony.
- Czyli rozpuszczałam miód tak, by jednocześnie nie dopuścić do wrzenia, uzyskując miód nienasycony.
- Otrzymaną brzeczkę ostudziłam, dodając 2 l wody, a następnie wlałam całość do gąsiorka, dodałam drożdże, pożywkę oraz 30 g regulatora kwasowości np. kwasku cytrynowego.
- Gąsiorek zamknęłam korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiłam w miejsce, gdzie utrzymana będzie stała temperatura pokojowa.
- Gdzieś w kątku będzie mu dobrze.
- Po 2 tygodniach fermentacji rozpuściłam pozostały litr miodu - można to zrobić w 1,5 l ściągniętego z balonu płynu.
- W tym momencie spróbowałam płynu korygując smak.
- Jeżeli zajdzie taka potrzeba dodać należy pozostałą część regulatora kwasowości.
- Po 4 - 5 tygodniach kiedy fermentacja burzliwa zesłabła, dokonałam pierwszego obciągu nastawu znad osadu.
- Osad wyrzuciłam, a młody miód poddałam dalszej fermentacji.
- Obciąg znad osadu możesz powtarzać co 4 tygodnie, aż do zakończenia fermentacji.
- Przy dodaniu drugiej części miodu można dochmielić nastaw i doprawić przyprawami korzennymi imbir, goździki, ziarna pieprzu czarnego, ewentualnie liść mięty.
- Ja nic nie dodawałam.
- Jeżeli zdecydujesz się na te zabiegi, umieść wszystkie składniki w woreczku płóciennym i gotuj w 300 ml ściągniętego nastawu przez około 15 minut.
- Po wystygnięciu powstały wywar przenieś do balonu.
- I teraz to już tylko dojrzewanie i klarowanie, im dłużej tym lepszy efekt ale takie niezbędne minimum to 3 miesiące.
Domowy "Trójniak" najlepszy
Na zdrowie
Przepis 18 +
Przepis od Browin
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.