Kiedyś na jakimś filmiku w necie panie z Muszyny robiły pierogi. Wyglądały przepyszne i postanowiłam poszukać w necie przepisu ale nic nie znalazłam. Pamiętałam wiele i dlatego powstała taka moja wersja. Pyszne pierogi z jeszcze pyszniejszym wnętrzem, delikatnym wnętrzem. Zróbcie je ze mną.
Pierogi Muszyńskie - moja wersja - przepis
Pierogi Muszyńskie - moja wersja składniki: 14 pierogów
Ciasto:
- 150 - 160 g mąki Farina "00"
- 1 małe jajo
- szczypta soli
- ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
Farsz:
- 1/4 główki młodej kapusty
- sól morska
- 1 czubata łyżka masła
- pieprz biały
Omasta:
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- Najpierw przygotowałam kapustę.
- Posiekałam ją drobno, posoliłam i wygniotłam ręką aż puściła sok, pozostawiłam na 30 minut.
- Potem przepłukałam na sicie, osuszyłam i podsmażyłam na czubatej łyżce masła.
- Smażyłam aż kapusta zmiękła i wtedy doprawiłam ją do smaku solą, jeśli trzeba i dużą ilością białego pieprzu.
- Teraz ciasto, u mnie robił to robot ale jeśli zrobicie to ręcznie to wszystkie składniki bez jaja włożyć do miski, zalać wrzątkiem i na początku mieszać widelcem aby się nie poparzyć.
- Jak ciasto przestygło dodałam jajo i wyrobiłam.
- Wyrobione ciasto pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut.
- Ciasto potem cienko rozwałkowałam.
- Wycinałam kółka, nakładałam farsz i zlepiałam.
- Pierogi gotowałam w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
- Boczek pokroiłam i wysmażyłam na maśle.
- Wysmażonym boczkiem polałam pierogi.
- Gotowe.
Przepis inspiracja
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.