niedziela, 4 maja 2025

Pierogi Muszyńskie - moja wersja

 Kiedyś na jakimś filmiku w necie panie z Muszyny robiły pierogi. Wyglądały przepyszne i postanowiłam poszukać w necie przepisu ale nic nie znalazłam. Pamiętałam wiele i dlatego powstała taka moja wersja. Pyszne pierogi z jeszcze pyszniejszym wnętrzem, delikatnym wnętrzem. Zróbcie je ze mną.
Pierogi Muszyńskie - moja wersja - przepis

Pierogi Muszyńskie - moja wersja składniki: 14 pierogów
Ciasto:
  • 150 - 160 g mąki Farina "00"
  • 1 małe jajo
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
Farsz:
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • sól morska
  • 1 czubata łyżka masła
  • pieprz biały
Omasta:
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła

Pierogi Muszyńskie - moja wersja przygotowanie:
  • Najpierw przygotowałam kapustę.
  • Posiekałam ją drobno, posoliłam i wygniotłam ręką aż puściła sok, pozostawiłam na 30 minut.
  • Potem przepłukałam na sicie, osuszyłam i podsmażyłam na czubatej łyżce masła.
  • Smażyłam aż kapusta zmiękła i wtedy doprawiłam ją do smaku solą, jeśli trzeba i dużą ilością białego pieprzu.
  • Teraz ciasto, u mnie robił to robot ale jeśli zrobicie to ręcznie to wszystkie składniki bez jaja włożyć do miski, zalać wrzątkiem i na początku mieszać widelcem aby się nie poparzyć. 
  • Jak ciasto przestygło dodałam jajo i wyrobiłam.
  • Wyrobione ciasto pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut.
  • Ciasto potem cienko rozwałkowałam.
  • Wycinałam kółka, nakładałam farsz i zlepiałam.
  • Pierogi gotowałam w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
  • Boczek pokroiłam i wysmażyłam na maśle.
  • Wysmażonym boczkiem polałam pierogi.
  • Gotowe.
Smacznego
Przepis inspiracja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.