Gdzie ja to widziałam nie pamiętam ale gdzieś w necie. Składniki szybciutko na karteczce spisałam a teraz postanowiłam zrobić ale czemu czekałam tak długo? Warto je zrobić jako samodzielne danie lub jako dodatek do salsy. Smakują obłędnie, spróbujcie.
Serowe placki - serowe chlebki - przepis
Serowe placki - serowe chlebki składniki:
Placki: 6 sztuk
- 250 g jogurtu sojowego
- 5 g sody
- 1 jajo
- szczypta soli
- 30 ml oleju
- 400 g mąki pszennej T 650
- masło do podania i smarowania
Farsz:
- 150 g startego żółtego sera
- 150 g sera feta
- 1 jajo
Salsa:
- pomidor
- ogórek
- 2 rzodkiewki
- szczypior
- bazylia świeża
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
Serowe placki - serowe chlebki
- Najpierw zrobiłam ciasto czyli wymieszałam jogurt z sodą i odstawiłam na 15 minut aby soda z białkiem zaczęły pracować.
- Potem dodałam jajo, sól i olej, wymieszałam a na koniec dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
- Zagniotłam ciasto, które podzieliłam na 6 części i pod przykryciem odstawiłam na 15 minut.
- Ser żółty i rozkruszoną fetę wymieszałam z jajem tak aby powstała pasta.
- Składniki salsy drobno posiekałam i doprawiłam do smaku.
- Nie pisałam ilości bo to już według własnego uznania.
- Teraz placki.
- Każdą kulkę rozwałkowałam na placek ok 15 cm średnicy.
- Na środku ułożyłam kulkę farszu.
- Zlepiłam brzegi tak jak na zdjęciu.
- Zrobiłam kulkę która następnie delikatnie aby farsz nie wyszedł rozwałkowałam.
- Placki piekłam/smażyłam na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Dajcie trochę mniejszy ogień aby ser w środku miał szansę się rozpuścić.
- Placki podczas smażenia rosną bardzo i na patelni takie piłeczki są.
- Potem opadają.
Przepis z netu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.