piątek, 16 maja 2025

Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa

 Ale to jest dobre, trzeba pilnować aby kawałek został na drugi dzień. Delikatna truskawkowa pianka, budyń i biszkopty maczane w truskawkach. Brzmi kosmicznie ale jest proste w wykonaniu i tak jak napisałam wcześniej smakuje niebiańsko. Zabieramy się do pracy bo samo się nie zrobi.
Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa - przepis

Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa składniki: forma 27 x 17 cm
  • 400 g truskawek pure - 100 g syrop + 300 g do pianki
Syrop:
  • 100 g puree truskawkowe jw.
  • 20 g ksylitolu
  • 300 g długich biszkoptów
Budyń:
  • 3 jaja
  • 100 g cukru pudru - może być z ksylitolu
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 500 ml mleka
Pianka:
  • 250 ml śmietanki 36 % dobrze schłodzonej
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 300 g pure z truskawek jw.
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 2 łyżki wody
  • truskawki do dekoracji - 150 g

Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa przygotowanie:
  • Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam i zmiksowałam na pure.
  • Truskawki do dekoracji umyłam i pokroiłam w ćwiartki.
  • Podzieliłam na dwie miski: 100 g i 300 g.
  • 100 g podgrzałam i rozpuściłam w nim ksylitol.
  • Formę wyłożyłam folia spożywczą.
  • Moczyłam biszkopty w pure truskawkowym tak jak do tiramisu i układałam na dnie formy.
  • Odstawiłam na bok.
  • Jaja wymieszałam z ksylitolem, dodałam obie mąki, wanilię, dokładnie wymieszałam.
  • Wlałam mleko i ponownie wymieszałam aby nie było grudek.
  • Postawiłam garnek na ogniu i podgrzewałam mieszając aż masa zgęstniała tworząc budyń.
  • Odstawiłam aby lekko przestygła i wylałam na biszkopty, ułożyłam połowę truskawek, wystudziłam i wstawiłam do zamrażarki na 20 minut.
  • Zimną śmietanę ubiłam na krem z ksylitolem. 
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie i rozpuściłam.
  • Do śmietany dodałam pure z truskawek, 300 g i wymieszałam, dodałam żelatynę, wymieszałam i wlałam na zastygłą warstwę budyniu.
  • Ułożyłam resztę truskawek i ponownie wstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger