Ale to jest dobre, trzeba pilnować aby kawałek został na drugi dzień. Delikatna truskawkowa pianka, budyń i biszkopty maczane w truskawkach. Brzmi kosmicznie ale jest proste w wykonaniu i tak jak napisałam wcześniej smakuje niebiańsko. Zabieramy się do pracy bo samo się nie zrobi.
Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa - przepis
Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa składniki: forma 27 x 17 cm
- 400 g truskawek pure - 100 g syrop + 300 g do pianki
Syrop:
- 100 g puree truskawkowe jw.
- 20 g ksylitolu
- 300 g długich biszkoptów
Budyń:
- 3 jaja
- 100 g cukru pudru - może być z ksylitolu
- 30 g mąki pszennej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 500 ml mleka
Pianka:
- 250 ml śmietanki 36 % dobrze schłodzonej
- 100 g ksylitolu lub erytrytolu
- 300 g pure z truskawek jw.
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
- truskawki do dekoracji - 150 g
Budyniowo - śmietankowa pianka truskawkowa przygotowanie:
- Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam i zmiksowałam na pure.
- Truskawki do dekoracji umyłam i pokroiłam w ćwiartki.
- Podzieliłam na dwie miski: 100 g i 300 g.
- 100 g podgrzałam i rozpuściłam w nim ksylitol.
- Formę wyłożyłam folia spożywczą.
- Moczyłam biszkopty w pure truskawkowym tak jak do tiramisu i układałam na dnie formy.
- Odstawiłam na bok.
- Jaja wymieszałam z ksylitolem, dodałam obie mąki, wanilię, dokładnie wymieszałam.
- Wlałam mleko i ponownie wymieszałam aby nie było grudek.
- Postawiłam garnek na ogniu i podgrzewałam mieszając aż masa zgęstniała tworząc budyń.
- Odstawiłam aby lekko przestygła i wylałam na biszkopty, ułożyłam połowę truskawek, wystudziłam i wstawiłam do zamrażarki na 20 minut.
- Zimną śmietanę ubiłam na krem z ksylitolem.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie i rozpuściłam.
- Do śmietany dodałam pure z truskawek, 300 g i wymieszałam, dodałam żelatynę, wymieszałam i wlałam na zastygłą warstwę budyniu.
- Ułożyłam resztę truskawek i ponownie wstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.