poniedziałek, 16 grudnia 2024

Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado

 Miałam w domu tortille i trzeba było je wykorzystać na szybko i w ten oto sposób powstał ten wyśmienity obiad. Trzeba zrobić aromatyczną salsę i będzie pysznie i zdrowo. Polecam także na śniadanie, obiad czy do szkoły albo pracy, będzie pysznie.
Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado - przepis

Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado - składniki:
  • 3 tortille duże - 30 cm średnicy
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki keczupu
  • 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 dojrzałe awokado
Salsa:
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ogórek świeży mały
  • 4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 gałązka mięty sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny

Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado przygotowanie:
  • Awokado obrałam i pokroiłam w półplasterkki.
  • Fasolę razem z aquafabą czytaj wodą z puszki wrzuciłam na suchą patelnię i odparowałam.
  • Potem fasole zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodałam majeranek i kmin, wymieszałam.
  • Wszystkie składniki salsy pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam oliwę i przyprawy, posiekane zioła i wymieszałam,
  • Każdą tortillę posmarowałam majonezem i keczupem, ułożyłam porcję fasoli, kawałki awokado i salsę.
  • Zawinęłam brzegi tortilli i zwinęłam w rulon.
  • Potem przekroiłam każdy rulon na dwie części i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger