Miałam w domu tortille i trzeba było je wykorzystać na szybko i w ten oto sposób powstał ten wyśmienity obiad. Trzeba zrobić aromatyczną salsę i będzie pysznie i zdrowo. Polecam także na śniadanie, obiad czy do szkoły albo pracy, będzie pysznie.
Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado - przepis
Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado - składniki:
- 3 tortille duże - 30 cm średnicy
- 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki keczupu
- 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 dojrzałe awokado
Salsa:
- 1 pomidor bawole serce
- 1 ogórek kiszony
- 1 ogórek świeży mały
- 4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 1 gałązka mięty sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
Tortille po meksykańsku z czarną fasolą i awokado przygotowanie:
- Awokado obrałam i pokroiłam w półplasterkki.
- Fasolę razem z aquafabą czytaj wodą z puszki wrzuciłam na suchą patelnię i odparowałam.
- Potem fasole zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodałam majeranek i kmin, wymieszałam.
- Wszystkie składniki salsy pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam oliwę i przyprawy, posiekane zioła i wymieszałam,
- Każdą tortillę posmarowałam majonezem i keczupem, ułożyłam porcję fasoli, kawałki awokado i salsę.
- Zawinęłam brzegi tortilli i zwinęłam w rulon.
- Potem przekroiłam każdy rulon na dwie części i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.