Pysznych sałatek nigdy dość na talerzu więc i tym razem zachęcam do spróbowania i tej, pysznej i zdrowej. Jeśli spróbujecie raz to już często będziecie ją robić. Świeże, mięsiste pomidory pachną tak obłędnie że aż ślinianki pracują szybciej. Popróbujcie.
Sałatka z tofu i rukoli - przepis
Sałatka z tofu na rukoli składniki:
- 100 g rukoli
- 360 g tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szklanki ugotowanego kuskusu perłowego
- 2 duże mięsiste pomidory
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka octu balsamico
- sól morska
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- Pomidory pokroiłam w poprzek na grube plastry i usmażyłam je na oleju aż się skarmelizowały, osączyłam na ręczniku papierowym.
- Tofu pokroiłam w kostkę, wymieszałam z sosem sojowym, usmażyłam na suchej patelni.
- Rukolę rozłożyłam na talerzach, położyłam kuskus perłowy.
- Potem tofu i pomidory.
- Składniki sosu wymieszałam i polałam nim sałatkę.
- Zajadałam nie czekając na nic 😃
Przepis własny
1 komentarze
Wypada życzyć smacznego :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.