sobota, 4 maja 2024

Mus mniszkowy

Na trawnikach żółte dywany mniszka lekarskiego i chyba najwyższy czas aby umieścić go w naszych słoiczkach, na naszych talerzykach. Na blogu znajdziecie "miodek" z mniszka a dziś proponuję mus mniszkowy. Jest on tak pyszny że właściwie to musicie nazrywać bardzo dużo ziela bo ten mus znika z szybkością światła taki pyszny. Można ziele mniszka użyć jako cały koszyczek z tym zielonym albo tak jak ja tylko same płatki. Tak czy tak będzie pyszny i bardzo zdrowy. Przepis na mus jest według pomysłu Małgosi Kalemby-Drożdż. Gosia w swojej Trochę Innej Cukierence serwuje takie cuda że warto do niej zaglądać na wiele pyszności. Zasada tej surówki jest taka że dajemy tutaj kwiaty i cukier w proporcji 1:1 i nie gotujemy. Ja jednak dodałam mniej cukru bo wydawało mi się to za dużo i wyszło znakomicie. Ale o tym potem a teraz zrywajcie kwiatki mniszka lekarskiego i zapraszam do kuchni.
Mus mniszkowy - przepis

Mus mniszkowy składniki: wg mojego pomysłu
  • 4 szklanki oberwanych samych żółtych igiełek kwiatu mniszka
  • 2 i 1/2 szklanki cukru drobnego
  • sok z 1 cytryny

Mus mniszkowy przygotowanie:
  • Najpierw zerwałam ziele i rozłożyłam je na białej ściereczce bo wówczas wszystkie robaczki wylezą sobie. 
  • Pamiętajcie że kwiaty zbieramy w oddali od skupisk miejskich, gdzieś na oddalonych łąkach czy w lasach.
  • Teraz można w dwojaki sposób: jeśli macie makutrę to takie naczynie naszych babć do ucierania i pałkę a jeśli nie to może być moździerz ale to trzeba partiami.
  • Albo sposób nr 2 to zblendować mikserem albo kielichowym jeśli macie mocny albo tzw. żyrafą.
  • Mus musi mieć konsystencję musu tak jak na zdjęciach.
  • Na koniec dodałam sok z cytryny i wymieszałam.
Cytuję tutaj Gosię:
Musu nie pasteryzujemy! Cała idea polega na tym, że płatki są surowe. Duża ilość cukru i niskie pH działają konserwująco i mus nie psuje się przynajmniej przez rok. Oczywiście słoik i jego zakrętka powinny być czyste i wyparzone.
  • Można go używać do ciast, deserów, naleśników i czego tam chcecie. 
  • Taka surówka w lodówce może leżeć nawet rok - wiem bo mi się mały słoiczek zaplątał. 
  • Polecam gorąco.

Smacznego
Przepis od Gosi

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger