piątek, 3 maja 2024

Chaczapuri z mięsem

 Jakiś czas temu miałam przyjemność być na warsztatach kuchni gruzińskiej i wiele się na nich nauczyłam. Między innymi zrobiliśmy chaczapuri pod bacznym okiem Gagika, rodowitego Gruzina ale wówczas robiliśmy chaczapuri adżarskie czyli z serem i jajem i niedługo pokażę tę wersję a dziś z mięsem, pyszne i bardzo aromatyczne. Idealne jako śniadanie, idealne jako obiad. W zależności od możliwości zjadających zjadamy 1 lub 2 chaczapuri. Są pyszne i warto pokusić się o ich zrobienie.
Chaczapuri z mięsem - przepis

Chaczapuri z mięsem składniki: 4 sztuki
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej T 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
Farssz:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub jagnięcego lub wołowego
  • 10 g sera długodojrzewajacego - kozi
  • 1 zielona papryka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
Chaczapuri z mięsem przygotowanie:
Ciasto:
  • Drożdże wkruszyłam do miski, dodałam wodę, cukier, wymieszałam.
  • Dodałam jogurt i oliwę, wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i sól i zarobiłam ciasto, zwarte i elastyczne.
  • Teraz ciasto trzeba wyrobić rozciągając i zagniatając ok. 5 - 8 minut.
  • Ciasto musi być leciutkie jak piórko i elastyczne.
  • Kulkę ciasta włożyłam do lekko naoliwionej miski, nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia.
  • Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Farsz:
  • Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną szalotkę, czosnek i posiekaną w kostkę paprykę.
  • Smażyłam aż warzywa zmiękły.
  • Zdjęłam z patelni warzywa, dodałam łyżkę oliwy i wrzuciłam mięso, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Smażyłam aż mięso się zbrązowiło i zrobiły się maleńkie kuleczki.
  • Do mięsa dodałam z powrotem podsmażone warzywa, dodałam posiekane pomidory z puszki, kolendrę lub natkę oraz wino.
  • Gotowałam aż sos stał się gęsty. 
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Chaczapuri:
  • Ciasto rosło ok. 1 lub jak chłodniej 1 i 1/2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat.
  • Zagniotłam i podzieliłam na 4 kawałki.
  • Każdy kawałek ciasta rozciągnęłam w kształt elipsy a potem boku ciasta zagięłam do góry, końce zlepiłam.
  • Ułożyłam łódki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdą łódkę nałożyłam farsz z mięsa.
  • Posypałam po wierzchu startym serem.
  • Piekłam chaczapuri w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Upieczone chaczapuri posypałam natką pietruszki.
  • Można kolendrą.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger