środa, 22 maja 2024

Fasola zapiekana z pomidorami

 Wszystko aromatyczne, pyszne i idealne na obiad czy kolację. Fasola jest pożywna i kremowa a pomidory to dopiero petarda smakowa. Lubicie takie zapiekanki? takie które się szybko robi i smakują wybornie. To takie danie jednogarnkowe bo wszystko wkładamy do formy do zapiekania, potem do piekarnika i chwila oczekiwania i gotowe. Pyszny obiad na talerzu. Macie ochotę?
Fasola zapiekana z pomidorami - przepis

róże
Fasola zapiekana z pomidorami składniki:
  • 2 puszki po 400 g białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • garść startego sera np. cheddara
  • kiełki do podania

Fasola zapiekana z pomidorami przygotowanie:
  • Fasolę osączyłam. 
  • Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w plastry.
  • Na oleju podsmażyłam cebulę, połówki pomidorów i zgnieciony czosnek.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Fasolę ułożyłam na dnie formy wysmarowanej masłem, posypałam tymiankiem.
  • Na fasoli ułożyłam podsmażone warzywa, posypałam startym serem i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Podałam z grzankami, posypałam kiełkami lucerny.
Smacznego
Przepis z archiwum.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger