piątek, 17 maja 2024

Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane

 Zrobiłam deruny bo uwielbiam placki ziemniaczane a deruny właśnie są ukraińską wersją moich ulubieńców. Podaje się je na Ukrainie na śniadanie, obiad czy kolację, tak przynajmniej mówią znani mi Ukraińcy. Podaje się deruny z kwaśną śmietaną i żeby je zrobić należy zetrzeć ziemniaki na bardzo miałko czyli na najmniejszych oczkach tarki. Są przepyszne z chrupiącymi brzegami, polecam.
Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane - przepis

Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane składniki:
  • 1000 g obranych ziemniaków najlepiej zawierających najwięcej skrobi
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej t 650
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny
Dodatki:
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana 18% 
  • szczypiorek do posypania
Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane przygotowanie:
  • Obrałam ziemniaki i starłam na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Tak samo zrobiłam z cebulą.
  • Podobno sok z cebuli zapobiega ciemnieniu ziemniaków, potwierdzam bo nie ściemniały.
  • Teraz cała startą pulpę przełożyłam na sito i poczekałam 15 minut aby sok ociekł.
  • Potem sok zlałam a skrobię z dna miski dodałam do pulpy ziemniaczanej.
  • Dodałam jajo, sól, pieprz i mąkę, wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam je z kwaśną śmietaną, posypane szczypiorkiem.
  • Są przepyszne, spróbujcie koniecznie.
Smacznego
Przepis od Edith

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger