piątek, 22 marca 2024

Scaccia z serami i salami

Tłumaczenie z języka angielskiego: Scaccia, scacciata lub schiacciata to nadziewany płaski chleb w kuchni sycylijskiej. Scaccia składa się z bardzo cienkiej, prostokątnej warstwy ciasta, złożonej trzy lub cztery razy. I jeśli już sami nie wiecie czy lepiej zjeść calzone czy może lepiej lasagne to w scaccii oba te dania połączyłam w jedno. Pomysł zaczerpnęłam od Kingi Paruzel i Michała Wojaszka. To może trochę pracochłonne danie ale warto zrobić, zapeniam.
Scaccia z serami i salami - przepis

Scaccia z serami i salami składniki: 2 sztuki
Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 20 liści bazylii
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • sól morska
  • pieprz czarny 
Nadzienie:
  • 100 g sera provolone
  • 100 g parmezanu
  • 10 plastrów kiełbasy salami
  • oliwa z oliwek

Scaccia z serami i salami przygotowanie:
  • Pierwsze co trzeba zrobić to włożyć do piekarnika kamień do pizzy albo jeśli takiego nie posiadacie to włóżcie blaszkę.
  • Piekarnik nagrzałam razem z kamieniem do maksymalnej możliwości piekarnika, u mnie 250 C.
Teraz ciasto:
  • Zagniotłam z mąki, jaja, soli, oliwy i wody zwarte i elastyczne ciasto.
  • Ciasto wyrabiałam kilka minut aby było elastyczne i plastyczne.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni na oliwie.
  • Potem dodałam posiekane pomidorki cherry i pomidory suszone.
  • Dołożyłam do gotującego sosu porwane listki bazylii, miód i doprawiłam solą.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Starłam na tarce sery.
Teraz będzie składanie scacci czyli:
  • Ciasto podzieliłam na dwie części.
  • Każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt 30 x 40 cm.
  • Ciasto jest bardzo plastyczne i można je bez problemu rozciągać.
  • Jeśli się trochę rozerwie to nic nie szkodzi.
  • Na jednym kawałku rozprowadziłam oliwę i 3 łyżki sosu.
  • Na sosie rozprowadziłam plastry salami i rozsypałam prawie połowę serów.
  • Boki ciasta złożyłam do środka.
  • I teraz na 1/3 wielkości nowo powstałego prostokąta rozprowadziłam oliwę i 2 łyżki sosu pomidorowego.
  • Ułożyłam plastry salami i ser.
  • Znowu złożyłam ale teraz jeden bok do środka.
  • A na wierzchu tego złożonego boku ułożyłam resztę składników.
  • Teraz nawinęłam kawałek z sosem tak jakbym go rolowała.
  • Naciągnęłam drugi bok na wierzch i skleiłam bok.
  • Tak samo zwinęłam drugą scaccię.
  • Można dodać inne nadzienie, to już zależy od Was.
  • Zwinięte scaccie zsunęłam na gorący kamień i piekłam przez 20 - 30 minut.
  • Wierzch scacci może się prawie zwęglić.
  • Podałam placek pokrojony na kawałki. 
Smacznego
Przepis Kinga Paruzel i Michał Wojaszek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger