sobota, 23 marca 2024

Policzki wieprzowe w winie

 Jeśli do tej pory nie próbowaliście tego pysznego, delikatnego mięsa jakim są policzki wieprzowe to czas to zmienić. Długo gotowane mięso jest bardzo delikatne a dodatek wina sprawia że jest aromatyczne i przepyszne. Dosłownie rozpływa się w ustach. Warto więc poszukać w dobrych sklepach policzków i zajadać razem z rodziną czy znajomymi ze smakiem.
Policzki wieprzowe w winie - przepis

Policzki wieprzowe w winie składniki:
  • 300 g policzków wieprzowych 
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 duże szalotki
  • sól morska
  • pieprz czarny

Policzki wieprzowe w winie przygotowanie:
  • Mięso posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Podsmażyłam w garnku szybkowaru pokrojoną w plastry szalotkę  i mięso aby było rumiane ze wszystkich stron  a wtedy wlałam wodę i dodałam sól, zamknęłam szybkowar.
  • Jak osiągnął najwyższą moc gotowałam 20 minut.
  • Jeśli nie macie szybkowaru wystarczy dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
  • Potem wlałam do garnka wino i ponownie od najwyższej mocy garnka gotowałam 20 minut a bez garnka 40 minut.
  • Mięso rozpływa się wówczas w ustach.
  • Podałam z pure ziemniaczanym.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger