czwartek, 7 marca 2024

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem

 Zapiekanki to najlepsze co może być aby posprzątać lodówkę. Tym razem zalegający zbyt długo bakłażan zmotywował mnie do zrobienia tego dania. Dodatek fasoli sprawia że zapiekanka jest syta, odżywcza i treściwa. Trochę sera Stilton aby danie było bardziej ostre i zwarte. Pracy niedużo a efekt super. W towarzystwie kwiatów każde danie smakuje lepiej.
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem - przepis

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem składniki:
  • 250 g suchego makaronu wstążki
  • 1 średni bakłażan
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 puszka - 400 g fasoli białej
  • 50 g sera Stilton
  • 1 długa czerwona papryka
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3 jaja
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 - 8 plastrów sera cesarskiego

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem przygotowanie:
  • Bakłażana pokroiłam wraz ze skórką w kostkę.
  • Podsmażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Osączyłam na papierze kuchennym.
  • Na dno foremki wsypałam suchy makaron, osączoną fasolę a na niej ułożyłam podsmażonego bakłażana i pokruszyłam Stiltona.
  • Teraz ułożyłam paski papryki. 
  • Śmietankę wymieszałam z jajami, papryką, solą, wylałam do foremki.
  • Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Przed samym końcem na wierzchu ułożyłam plastry sera cesarskiego i zapiekałam aż się stopił i zrumienił.
  • Przed krojeniem musi trochę odpocząć i przestygnąć.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger