środa, 6 marca 2024

Boczniaki z fasolą

Połączenie boczniaków i fasoli to był strzał w dziesiątkę. Danie smakuje trochę jak fasolka po bretońsku ale jest jeszcze lepsze. Jeszcze teraz w marcu potrzeba nam czasami takich pożywnych dań i dlatego zabieram się do pracy a Ty? 
Boczniaki z fasolą - przepis

Boczniaki z fasolą składniki:
  • 1 laska cienkiej kiełbasy
  • 1 duża szalotka
  • 250 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 g ugotowanej białej fasoli cannellini
  • 400 g ugotowanej czarnej fasoli
  • 330 g sosu z pomidorów koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 ml wody

Boczniaki z fasolą przygotowanie:
  • Kiełbasę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oliwie, dodałam posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i porwane wzdłuż blaszek boczniaki.
  • Smażyłam kilka minut aż boczniaki się zrumieniły.
  • Starajcie się nie mieszać boczniaków a będą szybko rumiane i jeszcze pyszniejsze.
  • Teraz wlałam do garnka sos pomidorowy, ja dałam z pomidorków koktajlowych i on jest pikantny.
  • Gotowałam 5 minut i dodałam obie fasolki, dodałam sól, pieprz i cukier a także 100 ml wody i gotowałam jeszcze 10 minut. 
  • Doprawiłam do smaku oregano i majerankiem, wymieszałam.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger