piątek, 8 marca 2024

Pierś z kurczaka po meksykańsku

 Bardzo aromatyczne i pyszne danie dziś przedstawiam. Kurczak szybko jest miękki i soczysty i od razu zajadaliśmy ze smakiem. Zamarynujcie kurczaka dzień wcześniej a będzie jeszcze smaczniejszy. Polecam zatem do zrobienia sobie a będziecie zachwyceni. Szybko zrobiona i szybko byliśmy syci, dlatego polecam także dla zabieganych. Zróbcie sobie takie danie na dzisiejsza kolację we dwoje.
Pierś z kurczaka po meksykańsku - przepis

Pierś z kurczaka po meksykańsku składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • cytryna 
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka po meksykańsku przygotowanie:
  • Najpierw wymieszałam 2 łyżki oliwy z sokiem z 1/2 połowy cytryny i posiekanym czosnkiem, włożyłam do marynaty mięso i odstawiłam na godzinę.
  • Awokado obrałam, skropiłam sokiem z cytryny, posoliłam i pokroiłam w kostkę.
  • Pomidora pokroiłam również w kostkę, wymieszałam, posoliłam i oprószyłam papryką ostrą.
  • Sałatę pokroiłam w paski, można porwać, selera pokroiłam w paseczki i wszystko wymieszałam, posoliłam oprószyłam pieprzem, skropiłam resztą oliwy.
  • Mięso wyjęłam z oliwy i podsmażyłam bez dodawania dodatkowej oliwy z obu stron na złoty kolor. 
  • Odstawiłam aby mięso doszło.
  • Na drugiej patelni podsmażyłam pomidora z awokado, dodałam selera, smażyłam 5 minut, doprawiłam sola i pieprzem.
  • Podałam pierś kurczaka pokrojoną w plastry z sałatą i warzywami. 
Smacznego
Przepis kuchni meksykańskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger