Lubię takie dania gdy szybko pyszne danie na talerzu cieszy podniebienia zjadających. I w tym dzisiejszym daniu tak właśnie jest. Szybko pokroimy trochę warzyw, makaron ugotuje się sam, trochę przypraw i danie gotowe. Zajadam potem ze smakiem wiedząc że zdrowe i pożywne danie wylądowało na moim talerzu. Chcecie tez tak? no to zapraszam.
Udon teriyaki z warzywami i tahiną - przepis
Udon teriyaki z warzywami i tahiną składniki:
- 400 g świeżego makaronu Udon
 - 1 łyżka oleju
 - 1 papryka czerwona
 - 1 mały brokuł
 - 1/2 małej cukinii
 - 4 - 5 łyżek z grzania makaronu
 - 4 - 5 łyżek sosu teriyaki
 - 2 łyżki pasty sezamowej tahini
 - 1 łyżka nasion lnu złocistego
 
- Makaron zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 3 minuty, odcedziłam zostawiając kilka łyżek wody.
 - Brokuła blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie, podzieliłam na różyczki.
 - Paprykę pokroiłam w paseczki a cukinię w kostkę.
 - Na oleju podsmażyłam paprykę i cukinię, jakieś 3 minuty i dodałam różyczki brokuła, dusiłam 3 minuty.
 - Wlałam sos teriyaki, dodałam pastę tahini i kilka łyżek wody z parzenia makaronu i gotowałam jeszcze 3 minuty.
 - Wrzuciłam makaron na patelnię, wymieszałam i wyłożyłam na talerz.
 - Nasionka lny podpiekłam na suchej patelni i posypałam danie.
 - Jest mega dobre.
 
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.