środa, 21 lutego 2024

Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą beluga

Teraz będzie pysznie i zdrowo. Danie idealne dla wegan, wegetarian i wszystkich wielbicieli dobrego jedzenia. Przepis pochodzi od Olgi Smile i tak przypadł mi do gustu że postanowiłam go wypróbować. Ja ze swojej strony podałam z czarną soczewicą zwaną belugą. Danie jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Jest też bardzo pożywne i odżywcze i posmakuje każdemu. Spróbujecie?
Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą belugą - przepis

Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą beluga składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 100 g wędzonych śliwek lub kalifornijskich
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy arabskiej harissa
  • 1 łyżeczka wędzonej łagodnej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska 
  • pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga
  • 2 szklanki wody
  • sól morska
  • natka pietruszki

Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą beluga przygotowanie:
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w plastry, podsmażyłam na oleju na złoty kolor.
  • Boczniaki porozrywałam wzdłuż blaszek na paski.
  • Dodałam na patelnię i smażyłam dosypując sól, pieprz, paprykę i harissę a także wlałam ok. 1 szklanki wody.
  • Dusiłam ok. 10 minut aż boczniaki zmiękły. 
  • Dodałam pokrojone śliwki i gotowałam kolejne 10 minut a na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wsypałam majeranek.
  • Soczewicę wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 20 minut aż zmiękła i wchłonęła płyn.
  • Podałam soczewicę z boczniakami, posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis od Olgi Smile

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger