czwartek, 18 stycznia 2024

Zupa z cukinią i curry

Ojojoj co tu się zadziało na talerzu? przepyszna i aromatyczna zupa poleca się na obiad. Jest przepyszna, odżywcza i pożywna. Po pełnym talerzu byłam syta kilka godzin więc chyba warto sobie ugotować. Smaki indyjskie nadają jej oryginalnego charakteru. Wygląda też super i oczy same jedzą a że pachnie w całej kuchni kolejka zjadających się ustawia. 
Zupa z cukinią i curry - przepis

Zupa z cukinią i curry składniki: 4 porcje
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 50 g masła
  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu - może być typu greckiego
  • 1 łyżka mieszanki przyprawowej curry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 jajo
  • szczypiorek do posypania
Zupa z cukinią i curry przygotowanie:
  • Posiekałam cebulę, marchew pokroiłam w plasterki.
  • Rozgrzałam w garnku masło i wrzuciłam cebulkę i marchew, smażyłam 5 minut ciągle mieszając, posoliłam.
  • Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w ćwierćplastreki.
  • Dodałam ją do garnka, smażyłam 5 minut ciągle mieszając.
  • Teraz wsypałam ryż, dodałam łyżeczkę curry, wlałam 500 ml wody i doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam 20 minut.
  • Wlałam jeszcze mleko i szczyptę pieprzu i gotowałam 5 minut.
  • W osobnym naczyniu wymieszałam jajo z jogurtem, zdjęłam zupę z ognia i wlałam jogurt, wymieszałam, podgrzałam ale już nie gotowałam.
  • Doprawiłam jeszcze resztą curry, solą.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego
Przepis kuchni hinduskiej 

2 komentarze

  1. Spróbuję z przyjemnością. Jestem wielką fanką zup, mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będziesz żałowała Agnieszko, polecam. Zupy o tej porze roku to skarb

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger