poniedziałek, 22 stycznia 2024

Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym

To jest danie na obiad z przyjaciółmi, popisowe, na rodzinny obiad, wszystkim będzie smakować. Mało z nim pracy a efekt zaskakująco smakowity. Aby polędwiczka była soczysta w środku najpierw trzeba ją obsmażyć aby zamknąć soki w środku. Sos pieczarkowy jest kremowy i delikatny, idealny do ostrej skorupki mięsa.  Można zaserwować również na obiady w świąteczne dni, sprawdzi się idealnie.
Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym - przepis

Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa ok. 500 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól morska
  • 2 łyżki grubo mielonego pieprzu
Sos pieczarkowy:
  • 350 g pieczarek
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brandy lub whisky - opcjonalnie
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1/4 szklanki ok. 60 ml gęstej śmietany 30%
Do podania:
  • pure z ziemniaków
Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym przygotowanie:
  • Polędwiczkę natarłam solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Obsmażyłam mięso na patelni takiej aby można było ją wstawić do piekarnika.
  • Mięso obsmażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor aby zamknąć soki w środku mięsa.
  • Patelnię z podsmażoną polędwicą wstawiłam do piekarnika na około 18 - 20 minut.
  • Wyjęłam, przełożyłam mięso na talerz i pozostawiłam aby mięso odpoczęło. 
  • Nie kroić przez okres 8 minut aby soki w mięsie równo się  rozłożyły.
  • Na patelnię wlałam łyżkę oleju i włożyłam masło.
  • Pieczarki pokroiłam na ćwiartki.
  • Bulion zagotowałam z pokruszonymi grzybami suszonymi, dodałam sos sojowy.
  • Posiekałam natkę pietruszki i cebulkę.
  • Na rozgrzany tłuszcz dodałam cebulkę i pieczarki, podsmażyłam aż stały się rumiane.
  • Teraz dodałam musztardę, zagotowałam.
  • Teraz wlałam bulion z grzybami oraz śmietanę a także brandy, zagotowałam.
  • Gotowałam jakieś 5 minut aby sos zgęstniał.
  • Dodałam natkę pietruszki, doprawiłam do smaku solą.
  • Polędwiczkę pokroiłam w plastry.
  • Podałam mięso na pure z ziemniaków polane sosem z pieczarek.

Smacznego
Przepis od Asi z Kwestia Smaku

2 komentarze

  1. To danie na pewno znajdzie się na naszym stole. Uwielbiam przepisy, które łączą smakowitość z prostotą przygotowania.

    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger