To jest danie na obiad z przyjaciółmi, popisowe, na rodzinny obiad, wszystkim będzie smakować. Mało z nim pracy a efekt zaskakująco smakowity. Aby polędwiczka była soczysta w środku najpierw trzeba ją obsmażyć aby zamknąć soki w środku. Sos pieczarkowy jest kremowy i delikatny, idealny do ostrej skorupki mięsa.  Można zaserwować również na obiady w świąteczne dni, sprawdzi się idealnie.
Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym - przepis
Polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym składniki:
- 1 polędwica wieprzowa ok. 500 g
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 - sól morska
 - 2 łyżki grubo mielonego pieprzu
 
Sos pieczarkowy:
- 350 g pieczarek
 - 1/2 szklanki bulionu lub wody
 - kilka suszonych grzybów
 - 2 łyżeczki sosu sojowego
 - 1 mała cebula
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka brandy lub whisky - opcjonalnie
 - 1 łyżka musztardy
 - 1/4 szklanki ok. 60 ml gęstej śmietany 30%
 
Do podania:
- Polędwiczkę natarłam solą i pieprzem.
 - Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
 - Obsmażyłam mięso na patelni takiej aby można było ją wstawić do piekarnika.
 - Mięso obsmażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor aby zamknąć soki w środku mięsa.
 - Patelnię z podsmażoną polędwicą wstawiłam do piekarnika na około 18 - 20 minut.
 - Wyjęłam, przełożyłam mięso na talerz i pozostawiłam aby mięso odpoczęło.
 - Nie kroić przez okres 8 minut aby soki w mięsie równo się rozłożyły.
 - Na patelnię wlałam łyżkę oleju i włożyłam masło.
 - Pieczarki pokroiłam na ćwiartki.
 - Bulion zagotowałam z pokruszonymi grzybami suszonymi, dodałam sos sojowy.
 - Posiekałam natkę pietruszki i cebulkę.
 - Na rozgrzany tłuszcz dodałam cebulkę i pieczarki, podsmażyłam aż stały się rumiane.
 - Teraz dodałam musztardę, zagotowałam.
 - Teraz wlałam bulion z grzybami oraz śmietanę a także brandy, zagotowałam.
 - Gotowałam jakieś 5 minut aby sos zgęstniał.
 - Dodałam natkę pietruszki, doprawiłam do smaku solą.
 - Polędwiczkę pokroiłam w plastry.
 - Podałam mięso na pure z ziemniaków polane sosem z pieczarek.
 
Przepis od Asi z Kwestia Smaku
2 komentarze
To danie na pewno znajdzie się na naszym stole. Uwielbiam przepisy, które łączą smakowitość z prostotą przygotowania.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Miło mi to słyszeć Agata, napisz potem jak smakowało
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.