czwartek, 9 listopada 2023

Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym - Crêpes Suzette

 Nie wiem czemu przy tych 7 tysiącach przepisów nie ma na blogu tych francuskich naleśników, pysznych, delikatnych, aromatycznych i nieziemsko dobrych. Czas jednak nadszedł i oto jest przepis na pyszny naleśnik który płonie, i pachnie, i jest delikatny Crêpes Suzette. I nie mówimy tutaj o kaloriach bo ma ich mnóstwo tylko o doznaniach smakowych bo zjedzenie takiego jednego czy dwóch naleśników raz na jakiś czas w niczym nam nie ubędzie a trzeba, a warto.
To klasyka kuchni francuskiej.
Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym - Crêpes Suzette - przepis

Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym - Crêpes Suzette 10 sztuk:
Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Sos:
  • 6 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy
  • sok z 2 - 3 pomarańczy ok. 1 szklanki
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 6 łyżki brandy do podpalenia
Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym - Crêpes Suzette przygotowanie:
  • Najpierw usmażyłam naleśniki, na suchej patelni.
  • Wymieszałam wszystkie składniki razem z rozpuszczonym masłem, odstawiłam ciasto na 30 minut.
  • Usmażyłam 10 naleśników na patelni 20 cm.
  • Na patelni rozsypałam cukier, skropiłam go sokiem z cytryny i stopiłam nie poruszając patelnią.
  • Trwa to ok. 2 minut.
  • Gdy bulgocący cukier będzie karmelowy wsypałam skórkę z cytryny i wlałam sok z pomarańczy.
  • Uwaga! będzie bulgotać dość intensywnie i uważajcie aby się nie poparzyć.
  • Dodałam masło i gotowałam aż sos stał się gładki i gęsty.
  • Może się zdarzyć że zrobią się grudki ale podczas gotowania one się rozgotują.
  • Na koniec dodałam likier pomarańczowy.
  • Teraz włożyłam pierwszy naleśnik na patelnię, obtoczyłam go w syropie i odłożyłam na bok patelni i tak z każdym naleśnikiem, ile się zmieści, 4 czasami 5 naleśników.
  • Wlałam na patelnię brandy, podpaliłam i czekałam aż brandy spali się i odparuje.
  • Proszę uważać aby się nie poparzyć.
  • Podawać od razu i przygotować drugą porcję.
  • Znikają szybko bo są przepyszne.
Smacznego
Inspiracja tutaj

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger