poniedziałek, 6 listopada 2023

Kiszona dynia z papryczką

Jak ktoś lubi kiszonki polecam zakisić dynię, najzdrowszą ze zdrowych warzyw.
Dynia jest warzywem bardzo delikatnym więc kilka dni i kiszonka będzie gotowa.
Aby jednak podkręcić smak dyni dodałam papryczkę chili.
Dodajcie tyle aby Wam smakowało i zajadajcie na zdrowie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Kiszona dynia z papryczką składniki:
  • 1 dynia Hokkaido ok. 1000 g
  • 4 - 5 sztuk ostrych papryczek
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1000 ml wody źródlanej
  • 1 łyżka soli do przetworów niejodowana
  • 100 ml soku z kiszonych ogórków

Kiszona dynia z papryczką przygotowanie:
  • Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
  • Teraz upchałam ją w wyparzonym słoiku, dodając kawałki imbiru, papryczki, cynamon, goździki i czosnek.
  • Podgrzałam wodę i rozpuściłam w niej sól, dodałam sok z ogórków i zalałam dynię.
  • Zamknęłam słoik i pozostawiłam do ukiszenia na 3 - 5 dni.
  • Warto obserwować bo podczas fermentacji może pojawić się piana i płyn ucieknie ze słoika.
  • To jest normalne.
  • Potem to tylko zajadamy dynię samą, w sałatkach, na kanapkach.
Smacznego
Przepis od Ani
"Podróże małe i duże"
Zamek w Kożuchowie woj. lubuskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger