niedziela, 6 sierpnia 2023

Tajski kurczak z makaronem

Takie tajskie, szybkie jedzenie to w sierpniu prawdziwy miód na serce, dusze i brzuch.
Szybko i sprawnie przygotujemy pyszne, pożywne i odżywcze danie.
Warto zatem pokusić się o spędzenie kilku minut przy kuchence aby napełnić brzuchy pysznościami.
Często robię takie spontaniczne dania i szybko możemy się posilić.
Postarajcie się i sobie trochę dogodzić.
Tajski kurczak z makaronem - przepis

Tajski kurczak z makaronem składniki: 4 porcje
  • 5 kawałków mięsa z nogi kurczaka bez kości i skóry
  • 200 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżka pasty sojowej ostrej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka przyprawy tajski street food
  • 1 łyżka pasty Ssangyong
  • sól morska
Tajski kurczak z makaronem przygotowanie:
  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i odstawiłam na 5 minut.
  • Kurczaka podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek.
  • Marchewkę pokroiłam w półplastry, paprykę w paski, fasolkę na mniejsze kawałki.
  • Na maśle podsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
  • Wrzuciłam paski boczniaków, smażyłam bez mieszania aż się zrumieniły, zdjęłam z patelni.
  • Teraz podsmażyłam marchew, paprykę, fasolkę, posiekaną cebulę, czosnek.
  • Gdy warzywa się podsmażyły ok. 5 minut wrzuciłam na patelnię podsmażonego kurczaka, boczniaki, wlałam wodę, dodałam wszystkie pasty i przyprawy i gotowałam pod przykryciem ok. 5 - 8 minut aby kurczak był mięciutki.
  • Podałam z makaronem.
Smacznego
Przepis Przemka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger