Latem taka zupę to i szybko i pysznie i zdrowo i pożywnie i odżywczo.
Marchewka w sierpniu jest delikatna i po ugotowaniu kremowa a pulpeciki z indyczego mięsa dzięki dodatkowi skórki z limonki są jedyne i niepowtarzalne.
Zachęcam zatem do  gotowania, będziecie zachwyceni.
Marchwianka z pulpecikami - przepis
- 4 duże marchewki
 - 1 cebula
 - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
 - 1/2 szklanki śmietany 18 %
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 łyżeczki grysu chili
 - 2 łyżeczki curry w proszku
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 6 łyżek oliwy
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - ok. 800 ml wody + 100 ml wody
 
Pulpeciki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - skórka otarta z 1/2 limonki
 - 2 dymki ze szczypiorem
 - olej do smażenia
 
Pulpeciki:
- Wymieszałam mięso z sosem sojowym, posiekaną dymką ze szczypiorem,
 - Trochę szczypioru odłożyłam do posypania zupy.
 - Dodałam skórkę otartą z limonki i dokładnie wyrobiłam mięso.
 - Z mięsa zrobiłam małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i usmażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor.
 
Zupa:
- 3 marchewki i cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 4 łyżkach oliwy.
 - Dodałam posiekany czosnek, curry, kurkumę, smażyłam 30 sekund i wlałam wodę.
 - Dodałam 1/2 szklanki soczewicy.
 - Gotowałam 20 minut.
 - Zmiksowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 - Ostatnią marchewkę drobno posiekałam i podsmażyłam na reszcie oliwy, dodałam resztę soczewicy, wlałam 100 ml wody, sól, grys chili i odrobinę pieprzu.
 - Gotowałam aż cała woda odparowała.
 - Wtedy przełożyłam zawartość patelni do garnka z zupą.
 - Wlałam śmietanę i zagrzałam, wymieszałam.
 - Podałam zupę z pulpecikami, posypaną szczypiorem.
 
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.