niedziela, 21 maja 2023

Tort Agnes Bernauer - Migdałowy tort bezowy

Przepis na tort zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki i zgodnie z tym co napisano w Wikipedii i u Doroty, Agnes Bernauer dała swoje nazwisko temu smakowitemu tortowi.
Nazwa tortu korzeniami sięga do XV wieku i pochodzi od imienia Agnes Bernauer, mieszczki z Bawarii, która poślubiła księcia Bawarii, mimo dzielących ich różnic społecznych. 
Wskutek knucia i intryg a także obaw o przejęcie tronu została pojmana pod zarzutem uprawiania czarów i utopiona w Dunaju, co zapoczątkowało długotrwały konflikt w Księstwie.
Tak prawi Wikipedia. 
Średniowieczna legenda sięga do naddunajskiego miasta Straubing, gdzie tort jest cały czas pieczony i sprzedawany i gdzie swój początek miała ta tragiczna historia.
Ja ze swojej strony powiem że tort jest pyszny, chrupiące blaty bezowe i kremowe wnętrze.
Spokojnie można go zrobić kilka dni wcześniej a będzie jeszcze smaczniejszy.
Pierwszy raz piekłam go na Boże Narodzenie ale on smakuje zawsze wyśmienicie.
Polecam do wypróbowania do kawy czy czystka.
Z mojej strony to zaproszenie do pieczenia, nie pożałujecie.


Tort Agnes Bernauer składniki: tortownica 23 cm
5 blatów bezowych:
  • 8 dużych białek - 320 g
  • szczypta soli
  • 350 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g migdałów w płatkach
Krem kawowy budyniowo - maślany:
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - proszek
  • 6 żółtek z dużych jajek
  • 110 g cukru + 30 g cukru dodatkowo
  • 30 g mąki pszennej T 650
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego lub wódki
Dodatkowo:
  • podpieczone płatki migdałów do dekoracji boków tortu - 2 garście
  • cukier puder do oprószenia

Tort Agnes Bernauer przygotowanie:
Blaty bezowe:
  • Blaszki z wyposażenia piekarnika - 3 duże wyłożyłam papierem do pieczenia i narysowałam na nich 5 okręgów o średnicy 23 cm.
  • Blaty bezowe można też piec w tortownicach,
  • Białka w temperaturze pokojowej - ja białka ważę bo wtedy jest bardziej dokładnie, ubiłam ze szczyptą soli na sztywno a potem zaczęłam dodawać cukier, łyżka po łyżce.
  • Każdą następną łyżkę dodawałam wówczas jak pierwsza rozpuściła się w białkach.
  • Po dodaniu całego cukru masa musi być gęsta i lśniąca.
  • Wówczas dodałam do nich przesianą skrobię ziemniaczaną, przesiane kakao i cynamon, zmiksowałam.
  • Na końcu delikatnie szpatułka wmieszałam do masy zmielone migdały.
  • Masę równo podzieliłam na 5 krążków, rozsmarowałam je i każdy posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam blaty wszystkie naraz - jeśli się nie zmieszczą to po kolei, w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 C z termoobiegiem przez 25 - 30 minut.
  • Blaty wyszły przyrumienione, płaskie, chrupiące z wierzchu.
  • Wystudziłam.
Krem budyniowo - maślany:
  • W garnku zagotowałam 500 ml mleka z cukrem i kawą.
  • Zmiksowałam resztę - 100 ml mleka z żółtkami, mąką i skrobią.
  • Wlałam mieszankę do gotującego mleka i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem chwilę gotowałam aby powstał budyń.
  • Budyń nakryłam folią spożywczą która ma przylegać do powierzchni budyniu, wystudziłam.
  • Masło ubiłam z cukrem - 30 g do napuszenia masła, dodawałam budyń po łyżce.
  • Budyń musi być zimny.
  • Na koniec dodałam likier kawowy.
  • Krem podzieliłam na 5 części.
Składanie tortu:
  • Podpiekłam na suchej patelni płatki migdałowe, wystudziłam.
  • Tort składałam w tortownicy 23 cm z podwyższonym rantem.
  • Położyłam pierwszy blat, posmarowałam porcją kremu i tak do końca blatów.
  • Pięta część kremu zostaje na wierch i boki.
  • Tort wstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny.
  • Po tym czasie wyjęłam z lodówki, odpięłam rant i ostatnią częścią kremu posmarowałam wierzch i boki tortu.
  • Posypałam prażonymi płatkami i boki i wierzch tortu.
  • Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
  • W lodówce można przechowywać do 7 dni.
Smacznego
Według przepisu z Moje Wypieki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger