środa, 24 maja 2023

Soczniki - kruche ciastka z twarogiem

O socznikach piszą tak: Kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem.
W ich środku kryje się obłędne nadzienie twarogowe i owocowa konfitura albo bez.
Według źródła przepisu: Wyraz socznik - soczeń, pochodzi od słowa "sok". 
Początkowo były to postne placki posmarowane sokiem wytłoczonym z nasion lnu czy konopi, czyli olejem, lub też placki z ciasta na bazie "soku". 
Olej ten nazywa się "socziwo" - сочиво i wykorzystywany jest szczególnie podczas przygotowania potraw na Wigilię, po rosyjsku Soczelnik - Сочельник - wigilia.
Ciastka robi się szybko i smakują obłędnie więc warto się pokusić i takie przyrządzić aby potem cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
Macie ochotę na soczniki?
Soczniki - kruche ciastka z twarogiem - przepis.

Soczniki - kruche ciastka z twarogiem - składniki 16 sztuk:
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej T 680
  • 80 g cukru pudru - u mnie z ksylitolu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 350 g twarogu
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g kaszy manny
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 duże jajo
  • rodzynki ok. 1/2 szklanki
Dodatkowo: 
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

Soczniki - kruche ciastka z twarogiem - przygotowanie:
Najpierw zrobiłam ciasto:
  • Utarłam masło z ksylitolem na puszystą masę a potem po kolei dodawałam po jednym jajku.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobiłam gładkie ciasto.
  • Podzieliłam je na dwie części, każdą owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 40 minut.
Przygotowanie nadzienia:
  • Twaróg zmiksowałam ze śmietaną, jajem, dodałam cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę, wymieszałam.
  • Dodałam rodzynki, wymieszałam i odstawiłam.
Przygotowanie ciastek:
  • Każdą część ciasta zagniotłam i podzieliłam na 8 kawałków jak na zdjęciu.
  • Każdy kawałek rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm - nie za cienko, nałożyłam porcję nadzienia i sklejałam brzegi tak jak pierogi.
  • Tak przygotowałam 16 ciastek, które ułożyłam na blaszce do pieczenia  wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Mleko wymieszałam z żółtkiem i posmarowałam ciastka z wierzchu.
  • Piekłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut aż się zrumienią.
  • Upieczone soczniki studziłam na kratce a potem oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło przepisu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger