poniedziałek, 29 maja 2023

Pinsa na słodko z ricottą i dżemem z róży

Pinsa, a właściwie pinsa romana, to starsza i mniej kaloryczna kuzynka pizzy. 
Przygotowywano pinsę już w Starożytnym Rzymie. 
Ten rodzaj podpłomyka pieczonego z mieszanki mąki różnych zbóż był już praktycznie zapomniany. 
Dzięki inwencji rzymskich piekarzy pinsa od 10 lat robi zawrotną karierę.
I ja takie podpłomyki zakupiłam i wykorzystałam na śniadanie.
Dodatki dowolne, a ja pokazuję jak wybornie smakuje z ricottą i dżemem.
Pinsa na słodko z ricottą i dżemem z róży - przepis.

Pinsa na słodko z ricottą i dżemem z róży składniki:
  • 2 podpłomyki Pinsa
  • 250 g sera ricotta
  • dżem z róży damasceńskiej
  • syrop miodowo - porzeczkowy

Pinsa na słodko z ricottą i dżemem z róży przygotowanie:
  • Chlebki Pinsa umieściłam na blaszce i podpiekałam w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 6 - 8 minut.
  • Potem pokroiłam je na kwadraty/trójkąty i podałam z ricottą, dżemem z róży oraz syropem miodowo - porzeczkowym.

Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger