czwartek, 27 kwietnia 2023

Pierożki gyoza z sosem pekińskim

Jej o jej jakie one pyszne i jak fajnie się je smaży/gotuje 😀
Wnętrze pierożków to kapusta pekińska i mięsko, por oraz przyprawy aby było aromatycznie.
Ciasto najprostsze na świecie czyli mąka i gorąca woda, natomiast samo lepienie, trochę skomplikowane ale jeśli ulepicie normalne pierożki albo sakiewki też będzie ok.
Najfajniej jest że najpierw się je smaży a potem gotuje, przez to są chrupiące i przepyszne.
Koniecznie do spróbowania.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Pierożki gyoza.

Składniki: ok. 30 niedużych pierożków
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650 + do podsypania
  • 130 - 180 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła lub smalcu
Farsz:
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g pora
  • 1 łyżka posiekanego/startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego/startego czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Sos pekiński:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego/startego imbiru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
  • olej roślinny do smażenia
  • ok. 100 ml wody na partie pierożków

Przygotowanie pierożków:
Ciasto:
  • Z podanych składników szybko i sprawnie zagniotłam ciasto. 
  • Owinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam na 20 - 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
  • Kapustę pekińską blanszowałam w całości przez 1 minutę, osączyłam i drobno posiekałam.
  • Drobno posiekałam pora, dodałam do kapusty.
  • Dodałam także mięso, posiekane czosnek i imbir - można zetrzeć na tarce.
  • Na koniec dodałam sól, cukier, pieprz, olej sezamowy i sos sojowy, dokładnie wyrobiłam masę.
Przygotowanie sosu:
  • Posiekałam drobno czosnek i imbir.
  • Do miseczki z czosnkiem dodałam oba sosy sojowe, cukier, wodę, ocet i olej sezamowy.
  • Dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie pierożków:
  • Ciasto cienko rozwałkowałam i wykrawałam małe krążki ok. 8 cm.
  • Na każdy krążek nakładałam po łyżeczce farszu i zlepiłam brzegi na kształt półksiężyca.
  • Jak już pisałam wcześniej można zrobić sakieweczki lub normalne pierożki.
  • Jeśli pokusicie się lepić oryginalnie to na kanale u Oli Nguyen, ok. 5 minuty filmu znajdziecie sposób lepienia.
  • Gotowe ulepione pierożki układałam na blacie.
  • Potem na patelnię wlałam łyżkę oleju i smażyłam pierożki partiami aby nie miały za ciasno.
  • Gdy zezłociłam je z obu stron na patelnię wlałam 100 ml wody na partię i nakryłam pokrywką.
  • Gotowałam ok. 6 - 8 minut.
  • I tak ugotowałam wszystkie pierożki.
  • Podałam pierożki z sosem pekińskim.

Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Tulipany

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger