Ależ petarda smaków na moim talerzu, zaskoczyła mnie, zaskoczy i Ciebie.
Omlet bogaty w smaku, odżywczy, pożywny.
Idealnie nada się na obiad czy śniadanie jeśli lubicie takie bogate.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Omlet po japońsku.
- 3 suszone grzyby shitake
 - 100 g filetu z kurczaka
 - szczypiorek z 3 dymek
 - garstka wodorostów wakame
 - 5 - 6 liści mrożonego lub świeżego szpinaku
 - 3 jaja
 - 1 łyżka cukru trzcinowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 25 ml białego wytrawnego wina
 - 4 łyżki oleju
 - ryż do podania
 
- Wodorosty zalałam ciepłą wodą.
 - Grzyby zalałam wrzątkiem i odstawiłam na co najmniej godzinę, potem pokroiłam je na ósemki.
 - Kurczaka pokroiłam w cienkie plasterki a szczypior na kawałki ok. 5 cm.
 - Namoczone wodorosty pokroiłam w paseczki.
 - Na rozgrzanym oleju podsmażyłam plastry kurczaka z obu stron na złoty kolor.
 - Dodałam grzyby, szpinak i dymkę, smażyłam minutę.
 - Jaja roztrzepałam z cukrem, sosem sojowym i winem i wlałam je na patelnię do kurczaka.
 - Zmniejszyłam ogień i pod przykryciem smażyłam ok. 3 minut aż jaja się ścięły.
 - Na talerzu rozłożyłam ryż, na nim ułożyłam omlet i posypałam wakame.
 
Przepis kuchni japońskiej z książki "Czas na Azję"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.