niedziela, 23 kwietnia 2023

Omlet z kurczakiem i grzybami shitake

Ależ petarda smaków na moim talerzu, zaskoczyła mnie, zaskoczy i Ciebie.
Omlet bogaty w smaku, odżywczy, pożywny.
Idealnie nada się na obiad czy śniadanie jeśli lubicie takie bogate.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Omlet po japońsku.

Składniki: omlet wielkości 20 cm
  • 3 suszone grzyby shitake
  • 100 g filetu z kurczaka
  • szczypiorek z 3 dymek
  • garstka wodorostów wakame
  • 5 - 6 liści mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 25 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju 
  • ryż do podania

Przygotowanie omletu:
  • Wodorosty zalałam ciepłą wodą.
  • Grzyby zalałam wrzątkiem i odstawiłam na co najmniej godzinę, potem pokroiłam je na ósemki.
  • Kurczaka pokroiłam w cienkie plasterki a szczypior na kawałki ok. 5 cm.
  • Namoczone wodorosty pokroiłam w paseczki.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyłam plastry kurczaka z obu stron na złoty kolor.
  • Dodałam grzyby, szpinak i dymkę, smażyłam minutę.
  • Jaja roztrzepałam z cukrem, sosem sojowym i winem i wlałam je na patelnię do kurczaka.
  • Zmniejszyłam ogień i pod przykryciem smażyłam ok. 3 minut aż jaja się ścięły.
  • Na talerzu rozłożyłam ryż, na nim ułożyłam omlet i posypałam wakame.

Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger