środa, 26 kwietnia 2023

Mus czekoladowy z aquafaby

Woda z puszki po ciecierzycy, fasoli zwana jest aquafabą i można z niej wyczarować np. majonez ale też inne pyszne dania.
Jest jakby zastępnikiem białka w diecie wegańskiej.
Polecam dania z jej udziałem.
Dziś mus przepyszny a do tego szybko się go robi, znika równie szybko.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Mus czekoladowy.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki aquafaby - zalewy z puszki ciecierzycy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu czy syropu klonowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • orzechy pekan
  • groszek czekoladowy

Przygotowanie musu:
  • Aquafabę ubiłam na sztywną pianę.
  • Podczas ubijania dodałam miód i sól.
  • Jeśli jest to danie wege należy użyć syropu klonowego.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, jak przestygła dodawałam ją cienkim strumieniem do piany z aquafaby.
  • Przełożyłam mus do szklaneczek, posypałam pekanami i groszkiem czekoladowym, wstawiłam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego
Przepis kuchni wege
"Podróże małe i duże"
Kaczeniec

2 komentarze

  1. Hi, Very insightful thanks for sharing this and hope you like my articles below.
    ភ្នាល់បាល់បក

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, Very insightful thanks for sharing this and hope you like my articles below.
    ភ្នាល់បាល់បក

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger