niedziela, 5 marca 2023

Balti Masala z orzeszkami ziemnymi

Balti jest nazwą stalowego woka z płaskim dnem pochodzącego w północnych Indii.
Danie pochodzi z kuchni indyjskiej.
Jest bardzo aromatyczne, smakuje wybornie i podałam je z podpiekanymi tortillami.
Polecam do wypróbowania.
Balti Masala  z orzeszkami.

Składniki: 4 porcje
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 240 g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 kolorowe papryki
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 150 g sera paneer
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 125 ml wody
  • 40 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 4 tortille

Przygotowanie balti masala:
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek, starłam na tarce imbir.
  • Do garnka wlałam olej i dodałam cebulę, czosnek i imbir.
  • Smażyłam 2 minuty i wlałam passatę, dodałam wszystkie przyprawy, gotowałam pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
  • Dodałam teraz pokrojone w paski papryki, ugotowaną ciecierzycę i pokrojony w kostkę ser paneer.
  • W moździerzu utłukłam orzeszki ziemne i wsypałam do sosu, wlałam wodę i gotowałam jeszcze 8 - 10 minut bez przykrycia.
  • Na koniec dodałam śmietanę i masło, nie gotowałam.
  • Tortille podpiekłam na suchej patelni i podałam do balti masala.
  • Posypałam na półmisku orzeszkami.
Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Jesień

2 komentarze

  1. Pyszna propozycja. Kiedyś robiłam Balti Masala z ciecierzycą, również polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Magdo a z czym jest moje Balti Masala? czytałaś przepis? Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger