wtorek, 28 lutego 2023

Fasolowa zupa z kimchi

Dziś proponuję pożywną zupę z kimchi i fasoli.
Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, odżywcza i smakuje obłędnie.
Lubicie takie sycące zupy?
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Zupa z kimchi i fasoli.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g kimchi z kapusty pekińskiej
  • 1 średni por
  • 1 żółta papryka
  • 230 g ugotowanej czerwonej fasoli Kidney
  • 230 g ugotowanej białej fasolki
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 batat ok. 200 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu miso
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
Przygotowanie zupy.
  • Kimchi drobno pokroiłam.
  • Pomidora pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, pora w plastry a cukinię w kostkę.
  • Batata obrałam i również pokroiłam w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuściłam masło i smażyłam po kolei po 2 minuty.
  • Najpierw por, potem papryka, batat, cukinia, kimchi, pomidor, dodałam pastę miso, bulion miso, sól, cukier i gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut aby warzywa zmiękły.
  • Teraz dodałam obie fasolki i gotowałam 5 minut.
  • Jeśli trzeba doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Bez Lilak

2 komentarze

  1. Bardzo dawno temu jadłam na jednej z wycieczek podobną. Była super! Chętnie odtworzę!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger