Pyszny bigos, tak go nazwałam bo wyglądem trochę przypomina nasz polski bigos.
Sałatka na ciepło czy bigos azjatycki, jak zwał, tak zwał, jest pyszny.
Polecam teraz z bobem mrożonym czy w sezonie ze świeżym bobem.
Będzie znakomicie, pożywnie i odżywczo.
Sałatka na ciepło z bobem, tuńczykiem i kimchi.
Składniki:- 500 g ugotowanego i obranego bobu
 - 120 g kimchi
 - 2 średnie pory
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 czerwona papryczka chili
 - 1 duża zielona papryka
 - 2 łyżki sosu ostrygowego
 - sól morska
 - 20 g marynowanych kiełków fasoli mung
 - 160 g - 1 puszka tuńczyka wędzonego w oleju roślinnym
 - sok z 1/2 limonki
 - 2 - 3 łyżki koperku
 
- Kimchi pokroiłam na mniejsze kawałki.
 - Paprykę pokroiłam w kostkę, pory dobrze wymyłam z piachu i posiekałam, posiekałam kiełki fasoli mung.
 - Na patelni podgrzałam olej i podsmażyłam pory, potem dodałam kimchi i posiekany czosnek, smażyłam jeszcze 3 minuty.
 - Dodałam kiełki, posiekaną chili oraz sos ostrygowy, dusiłam 2 minuty.
 - Dodałam obrany bób, posiekany koperek i smażyłam kolejne 2 minuty.
 - Zdjęłam z ognia, wymieszałam z tuńczykiem, doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
 
Przepis własny
4 komentarze
Wow nie wiedziałam że Azjaci mają swój bigos. Jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą, do spróbowania koniecznie.
UsuńTen bigos z bobem wygląda pysznie! Przyznam, że nie wpadłabym na takie połączenie, a bób bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś fanką bobu to polecam skosztować takiego bigosu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.