wtorek, 13 grudnia 2022

Roladki wołowe

Pamiętam ten smak z dzieciństwa.
Najlepsze robiła moja babcia Ola, znakomite robiła moja mama a ja też robię doskonałe ale ciągle szukam tego smaku babcinych roladek.
Niestety babcia mi już nie zdradzi tajemnicy ich wyrobu 😌
Te które teraz robię są już całkiem zbliżone, zobaczcie sami.
Może na świąteczny stół zrobię?
Wołowe rolady.

Składniki:
  • 1200 g mięsa wołowego - schab, przednia, ligawa
Nadzienie:
  • 70 g słoniny
  • 1 duża cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 - 5 ogórków kiszonych
  • musztarda sarepska
Dodatkowo:
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 duża cebula
Przygotowanie roladek:
  • Ja miałam wołowinę schabową, może być także przednia czy ligawa.
  • Pokroiłam mięso w plastry ok. 1 cm grubości.
  • Potem tłuczkiem do mięsa rozbiłam je na cienkie płaty.
  • Słoninę i cebulkę drobno pokroiłam w kostkę, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Ogórki pokroiłam wzdłuż w paski.
  • Każdy kawałek mięsa posmarowałam musztardą, ułożyłam porcje słoniny z cebulką i paski ogórka.
  • Zwinęłam mięso w rulon, spięłam wykałaczką i ułożyłam w rondlu.
  • I tak do końca składników zwijałam rolady i układałam je ściśle w rondlu.
  • Wlałam do garnka bulion i wsypałam pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dusiłam na maleńkim ogniu 3 godziny.
  • Podałam z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lututowie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Pysznie wyglądają te roladki. :) Rodzinne przepisy są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba je spisywać i zachować bo niedługo zaginą w gąszczu komputera.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger