sobota, 17 grudnia 2022

Polędwica ze szparagami

Pyszne mięso na talerzu, pyszne, delikatne, rozpływa się w ustach.
Do pysznego mięsa niemniej pyszne szparagi, to był sztos.
Polecam gorąco.
Polędwica ze szparagami.
Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie mięsa:
  • Polędwicę pokroiłam na 2 cm plastry.
  • Delikatnie kostkami palców rozbiłam je aby powiększyły swoją wielkość.
  • Doprawiłam mięso solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem.
  • Odstawiłam do zamarynowania na min. 2 godziny, można na całą noc.
  • Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końce, pokroiłam na półcentymetrowe skośne plastry, główki pozostawiłam w całości.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i na dużym ogniu podsmażyłam polędwiczki z każdej strony po 2 minuty.
  • Odłożyłam na talerz.
  • Boczek, czosnek i cebulę pokroiłam w kostkę.
  • Na patelnię po mięsie wrzuciłam boczek i smażyłam aż się wytopił.
  • Dodałam teraz czosnek, cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Dodałam szparagi, doprawiłam solą, pieprzem i smażyłam 2 minuty.
  • Na patelnię z powrotem trafiło mięso, wlałam bulion, śmietanę i gotowałam 5 minut aż sos zgęstniał.
  • Na koniec posypałam koperkiem.
Smacznego
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kuj. - pom.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger