środa, 26 października 2022

Tort Rafaello

Taki rustykalny, taki mój jest ten tort o smaku kokosa.
Pierwszy raz zrobiłam go na urodziny Przemka, smakował i jubilatowi i gościom.
Warto go skosztować bo ma jedyny i niepowtarzalny smak, polubicie go.
Biszkopt jest według przepisu z DDTVN a krem według moich proporcji.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Tort Rafaello.


Składniki: tortownica 24 cm
Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki tortowej samorosnącej T 405
  • 3/4 szklanki cukru - dałam erytrytol
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Syrop do nasączania:
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki syropu ryżowego
Dodatkowo: 
  • 1/2 szklanka płatków migdałowych
  • orzechy pekan do dekoracji

Przygotowanie biszkoptu:
  • Wszystkie składniki na krem i biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Przesiałam obie mąki przez sito.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Dodawałam po 1 żółtku cały czas ubijając.
  • Na koniec dodałam erytrytol i ubijałam aż masa była twarda i szklista.
  • Wtedy dodałam mąkę i już nie mikserem ale łopatką wymieszałam masę aby nie było grudek.
  • Masę przelałam do tortownicy wysmarowanej masłem.
  • Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
  • Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Wystudziłam biszkopt i przekroiłam na 3 równe blaty.
  • Warto biszkopt upiec dzień wcześniej aby dobrze wystygł.
Przygotowanie kremu:
  • Śmietankę i mleczko kokosowe podgrzałam prawie do wrzenia, zestawiłam z ognia i dodałam połamaną na kawałki czekoladę, przestudziłam.
  • Wstawiłam garnek ze śmietaną do lodówki na 12 godzin.
  • Można to zrobić tak jak pieczenie biszkoptu dzień wcześniej.
  • Żelatynę zalałam wodą i zostawiłam do napęcznienia a potem lekko ją podgrzewałam aby żelatyna się rozpuściła.
  • Do tej wystudzonej masy śmietanowej dodałam serek mascarpone i zmiksowałam.
  • Teraz wlałam przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam wiórki kokosowe i ponownie wymieszałam.
  • Wstawiłam krem na 15 minut do lodówki.
Przygotowanie syropu:
  • Wymieszałam syrop z wodą i sokiem z limonki.
Przygotowanie tortu:
  • Na talerzu ułożyłam pierwszy blat biszkoptu.
  • Syrop trzeba wizualnie podzielić na trzy części bo tyle mamy blatów.
  • Krem trzeba podzielić na cztery części bo jeszcze zostaje do posmarowania bok tortu.
  • Skropiłam biszkopt 1/3 objętości syropu i na niego ułożyłam 1/4 kremu.
  • Nałożyłam drugi blat i znowu nasączyłam i ułożyłam krem.
  • Teraz trzeci blat i resztę syropu i 1/4 kremu, wyrównałam wierzch.
  • Resztą kremu posmarowałam boki tortu, wyrównałam.
  • Podpiekłam płatki migdałowe na suchej patelni i jak wystygły posypałam wierzch tortu.
  • Na bokach i na wierzchu ułożyłam orzechy pekan.
  • Wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin aby stężał i się wychłodził.

Smacznego
Przepis net + mój pomysł na krem
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger