Bardzo pyszna i pożywna sałatka dla wielbicieli mięsa.
Jeśli ktoś uwielbia steki tak jak my to ta sałatka to istny raj dla podniebienia.
Koniecznie trzeba zrobić i skosztować.
Sałatka ze stekiem.
- 350 g steka z antrykotu
- sól morska
- pieprz czarny
- masło klarowane
Sałatka:
- garść roszponki
- garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 średniej cukinii
- 1 łyżka oleju
- 10 marynowanych patisonów
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamico
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól morska
- Na patelni rozgrzałam masło i ułożyłam na gorącym mięso.
- Smażyłam po 3 minuty z każdej strony, ciągle podlewając masłem i dopiero wtedy posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Odłożyłam mięso na deskę aby odpoczęło.
Przygotowanie sosu:
- Do słoiczka wlałam oliwę, ocet, syrop klonowy, dodałam szczyptę soli, musztardę i wcisnęłam czosnek.
- Zakręciłam słoik i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Przekroiłam pomidorki na połówki, na cztery podzieliłam patisony.
- Cukinię pokroiłam w słupki i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
- Na talerzach ułożyłam rukolę, roszponkę, pomidorki, patisony i cukinię.
- Mięso pokroiłam w plastry i też ułożyłam na talerzach.
- Polałam wszystko sosem, przemieszałam.
- Podałam od razu.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.