sobota, 24 września 2022

Kurczakowy drań - kurczakowe bastardo

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Wydaje się patrząc na przepis że danie będzie mega ostre a tak nie jest.
Używamy tutaj całych papryczek które oddają swój smak potrawie a nie musicie ich jeść, chyba że ktoś uwielbia ostre smaki.
W przepisie Jamiego jest cały kurczak, ja użyłam udek kurczaka bez skóry i kości, wyszło znakomicie.
Ja robiłam z połowy porcji.
Polecam danie gorąco.
Kurczakowe bastardo.
Składniki: 
  • 1 cały kurczak ok. 1500 - 2000 g lub uda z kurczaka bez skóry i kości w tej samej wadze
  • oliwa z oliwek
  • 20 ząbków czosnku
  • 20 świeżych listków laurowych
  • 20 papryczek chili
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie kurczaka:
  • Kurczaka usmażyłam na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Smażyłam ok. 15 minut.
  • Chili ponakłuwałam widelcem i wrzuciłam na patelnię obok kurczaka tak samo jak i obrane całe ząbki czosnku oraz liście laurowe.
  • Teraz smażyłam całość 2 minuty.
  • Wlałam ocet, odrobinę wody.
  • Przykryłam pogniecionym papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 35 - 40 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Pod koniec pieczenia skropiłam mięso miodem i wstawiłam jeszcze na 5 minut do pieczenia.
  • Upieczone chili, obrałam z ziarenek i posiekałam, rozgniotłam upieczony czosnek i wymieszałam z sokami z patelni.
  • Podałam kurczaka z sosem, surówką z czerwonej kapusty i brukselką.
Smacznego.
Przepis od Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Królowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger