poniedziałek, 26 września 2022

Krem waniliowy z "karmelem" z daktyli

Dziś krem pyszny i  zdrowy z kaszy jaglanej i daktyli.
Deser jest tak pyszny że trzeba odciągać biesiadników od pucharków 😉
Krem waniliowy.

Składniki:
Krem:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej 
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki miodu lipowego
Karmel:
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki podprażonych orzechów ziemnych
Przygotowanie deseru:
  • Kaszę jaglana wsypałam na sito, przepłukałam wrzącą wodą i wsypałam do garnka z grubym dnem.
  • Dolałam wodę i ziarenka z wanilii, gotowałam 20 minut a potem zostawiłam jeszcze na 10 minut pod przykryciem zdjąwszy z palnika.
  • Wystudziłam.
  • Daktyle zalałam gorącą wodą i pozostawiłam na godzinę aby napęczniały.
  • Potem daktyle zmiksowałam dodając wodę z moczenia aż stały się półpłynną masą.
  • Dodałam szczyptę soli.
  • Kaszę zmiksowałam z mlekiem, miodem i syropem z agawy na gładki krem.
  • Do pucharków nałożyłam na dnie orzeszki ziemne, połowę kremu waniliowego, karmel daktylowy i resztę kremu.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry banana oraz podprażone wcześniej na suchej patelni orzeszki ziemne.
Smacznego.
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
Przebiśniegi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger