sobota, 3 września 2022

Gulasz z serc drobiowych z marchewką i siedzuniem sosnowym

Sezon grzybowy w pełni warto więc, jeśli tylko wejdziecie w posiadanie tego pysznego grzyba dołożyć go do gulaszu z ser drobiowych.
Można już nawet kupić siedzunia sosnowego na straganach, rozejrzyjcie się.
Potem do kuchni i gotujemy.
Gulasz  z serc drobiowych.
Składniki:
  • 500 g serc drobiowych 
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 siedzuń sosnowy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
Do podania:
  • 1 szklanka kuskusu perłowego
  • 2 szklanki bulionu wołowego
Przygotowanie dania:
  • Siedzunia podzieliłam na kawałki i dokładnie wymieszałam bo ma on tyle zakamarków że może w nich być piasek.
  • Trzeba to zrobić bardzo dokładnie a ponieważ jest to grzyb elastyczny to wody nie wciągnie i można go myć pod bieżącą wodą.
  • Serca umyłam, odcięłam żyłki i niepotrzebne błonki, przekroiłam wzdłuż na połowy.
  • Mięso wymieszałam z mąką i podsmażyłam na maśle na złoty kolor.
  • Teraz wrzuciłam obraną marchew, pokrojoną w talarki, smażyłam 2 minuty.
  • Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyłam 2 minuty.
  • Teraz wlałam bulion, wrzuciłam podzielonego siedzunia i gotowałam ok. 20 minut na maleńkim ogniu.
  • Jeśli mięso jest jeszcze twarde to gotujcie jeszcze z 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Kuskus perłowy zalałam bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
  • Podałam gulasz z kuskusem.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dwór w Zgniłym Błocie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger