środa, 7 września 2022

Daal z fasolką Mamut i kiełbaskami

Daal to indyjskie danie ze strączkami i tak właśnie u mnie jest.
Miałam pyszną fasolkę Mamut i nie mogłam jej tutaj nie wykorzystać.
Danie jest pachnące, pyszne i treściwe, polecam.
Daal z fasolką i kiełbaskami.

Składniki:
  • 1 średni por
  • 500 g fasoli Mamut
  • 1 mały kalafior
  • 1 mała czerwona papryka
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki grysu chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 100 ml śmietanki 12 %
  • 250 g małych kiełbasek
  • 300 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie dania:
  • W dużym rondlu podgrzałam olej i masło i podsmażyłam na nim posiekanego pora aż zmiękł.
  • Dodałam cukier, sól, pieprz, kurkumę, kmin i smażyłam minutę ciągle mieszając.
  • Teraz dodałam podzielonego na różyczki kalafiora oraz posiekaną łodygę.
  • Chwilę smażyłam i wrzuciłam fasolę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę.
  • Wlałam bulion, dodałam passatę i gotowałam do miękkości warzyw, jakieś 10 minut.
  • Teraz wlałam śmietankę, zagotowałam i wrzuciłam kiełbaski aby się ogrzały.
  • Posypałam grysem chili.
Smaacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dubrownik - Chorwacja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger