Lubicie barszczyk czerwony? a do niego pyszne paszteciki? 
Jeśli odpowiedź brzmi tak to zapraszam do stołu na talerz pysznego barszczyku.
Jak go zrobić? już dzielę się przepisem. 
Barszczyk na wołowinie.
Składniki:- 300 g pręgi wołowej
 - 1500 ml zimnej wody
 - 2 liście laurowe
 - sól morska
 - 3 ziela angielskie
 - 4 ziarenka pieprzu
 
Dodatkowo:
- 2 marchewki
 - 1/2 bulwy selera
 - 1/2 średniego pora
 - 2 duże buraki
 
Potem:
- 2 łyżki suszonego majeranku
 - sól morska
 - pieprz czarny świeżo mielony
 - 300 ml zakwasu buraczanego
 - 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
 - cukier trzcinowy do smaku
 
- Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do dużego garnka, zalałam zimną wodą.
 - Dodałam także ziele, liście i pieprz.
 - Powoli doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu przez 60 minut.
 - Potem dodałam w całości wyszorowane marchewki, selera i pora oraz buraki obrane i pokrojone na kawałki.
 - Gotowałam na malutkim ogniu przez 60 minut.
 - Na koniec wyjęłam ugotowane mięso i warzywa, będą paszteciki a do garnka wlałam zakwas buraczany, zagotowałam.
 - Dodałam majeranek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku oraz zakwasiłam octem jabłkowym.
 - Podajcie z czym lubicie np. z pasztecikami.
 
Przepis własny.

4 komentarze
Domowy barszczyk to złoto. Lubię również z pasztecikami.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Dziękuję Katarzyno.
UsuńUwielbiam barszczyk czerwony. Zaplanowałam go w przyszłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńMiłego, słonecznego weekendu:)
Dziękuję Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.