niedziela, 3 lipca 2022

Sernik z ricottą i sosem truskawkowym

Serniki uwielbiamy i mam ich na blogu sporo.
Jeśli macie ochotę to zaglądajcie i wybierajcie, jest z czego.
Dziś szybki, równy, mokry, smakowity serniczek z truskawkami.
Zasmakuje każdemu, polecam.
Sernik pochodzi gdzieś z Sardynii i Sycylii.
Sernik z truskawkami.

Składniki: forma 24 x 24 cm
Spód:
  • ok. 150 g ciasteczek amaretto
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu
  • 500 g ricotty
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 140 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 250 g śmietany 12 %
Sos:
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie sernika:
  • Ciasteczka pokruszyłam i wysypałam nimi dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ser wymieszałam z ricottą, dodałam cukier i miksowałam aby składniki się połączyły.
  • Teraz dodałam jaja, sok z cytryny, wanilię oraz obie mąki, ostudzone masło, zmiksowałam do połączenia składników, nie dłużej.
  • Na koniec dodałam śmietanę i delikatnie połączyłam.
  • Wylałam masę na spód z ciastek, trzeba lać małym strumieniem i tuż nad ciasteczkami aby nie wypłynęły.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 175 C z termoobiegiem przez 45 minut.
  • Potem wyłączyłam grzanie w piekarniku i zostawiłam w środku sernik na 30 - 40 minut.
  • Całkiem wystudzony wstawiłam do lodówki na min 2 godziny.
  • Truskawki podgrzałam z cukrem pudrem i gotowałam chwilę aż się rozpadły, zmiksowałam.
  • Podałam sernik posypany cukrem pudrem z sosem truskawkowym.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Osada Poddąbie - plaża

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger