poniedziałek, 25 lipca 2022

Sałatka z fasolką szparagową, bobem i kurczakiem

Zjedlibyście taką sałatkę na lipcowy obiad?, bo ja bardzo chętnie.
Jest dużo lżej, nie ma stania przy kuchence, jest super.
Sałatka jest pożywna, pachnąca latem i treściwa przez strączki, kurczaka i ser.
Jest pyszna, polecam do wypróbowania.
Sałatka z fasolka szparagową.

Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g sera Mimolette
  • 1 papryczka chili
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 puszka bobu lub szklanka świeżego ugotowanego
  • 2 gałązki mięty
  • 80 g rukoli
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
Dodatkowo:
  • 8 migdałów

Przygotowanie sosu:
  • Czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam oliwę, ocet, musztardę, syrop klonowy, sól i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie sałatki:
  • Migdały posiekałam i podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Kurczaka pokroiłam w paseczki, wymieszałam z sosem ostrygowym i odstawiłam na 5 minut.
  • Potem usmażyłam go na oleju aby był soczysty.
  • Ser pokroiłam w kosteczkę, odcedziłam bób z zalewy.
  • Ugotowałam fasolkę szparagową, posiekałam dymkę ze szczypiorkiem.
  • Chili posiekałam drobniutko bez pestek.
  • Oderwałam listki mięty od łodyżek.
  • Wszystko razem wymieszałam w dużej misce, zalałam sosem i ponownie wymieszałam.
  • Rozłożyłam na talerze i posypałam migdałami
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger