sobota, 23 lipca 2022

Kimchi z rzodkiewki

Wśród różnych kimchi które jadłam te z rzodkiewki zdecydowanie najbardziej mi smakują.
Mogłabym je jeść i jeść.
Proponują sobie najpierw przygotować małą porcję i zobaczyć czy i Wam zasmakuje ale podejrzewam ze przepadniecie tak jak my.
Przepis z bloga Facet i Kuchnia.
Polecam gorąco.
Kimchi z rzodkiewki.

Składniki:
  • 4 pęczki rzodkiewki 
  • 90 g soli - różowa himalajska roztarta w moździerzu
  • 5 płaskich łyżek gochugaru - koreańska papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 110 ml sosu rybnego 
  • kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
Przygotowanie kimchi:
  • Rzodkiewki pokroiłam na plasterki przy pomocy mandoliny.
  • Przesypałam plasterki rzodkiewek utłuczoną w moździerzu solą różową himalajską i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  • Potem rzodkiewki przepłukałam na sicie, osączyłam.
  • W małej misie malaksera zmiksowałam na pastę imbir, czosnek, gochugaru, sos rybny i cukier.
  • Wymieszałam w pojemniku plastry rzodkiewek z pastą, tak aby dokładnie były pokryte.
  • Teraz zamknęłam pojemnik i zostawiłam rzodkiewki na 4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Potem wstawiłam do lodówki i pozwoliłam mu tam być 2 tygodnie.
  • Potem jest pyszne.
  • Im starsze tym lepsze ale nie wytrzymuje za długo bo zostaje zjedzone.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Dziwaczek jalapa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger