środa, 6 lipca 2022

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Puszyste, lekko piaskowe, kwaskowe od rabarbaru i słodkie od truskawek.
To ciasto to petarda, idealne do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao.
Przepis znalazłam na blogu u FiK, u niego jednak jest to ciasto bezglutenowe a ja pozmieniałam trochę mąki.
Ciasto z owocami.

Składniki: forma 22 x 27 cm
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka 
  • 140 g zimnego masła 
  • 180 g erytrytolu lub  cukier kokosowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej T 650
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 80 g erytrytolu
  • 80 g zimnego masła

Przygotowanie kruszonki:
  • Do miski wsypałam mąki, dodałam pokrojone masło i erytrytol i w palcach rozcierałam aż powstała kruszonka, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
  • Obrałam truskawki i pokroiłam na cztery części.
  • Rabarbar pokroiłam na plasterki.
  • Mąki i proszek do pieczenia przesiałam przez sito.
  • Masło zmiksowałam z erytrytolem na puszystą, białą pianę.
  • Trzeba to robić na wysokich obrotach.
  • Dodawałam po 1 jaju i miksowałam cały czas.
  • Każde następne jajo wbijałam kiedy poprzednie połączyło się z masłem.
  • Wsypałam mieszankę mąk i zmiksowałam do połączenia składników.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam  ciasto, powciskałam w nie truskawki i rabarbar i na wierzchu rozsypałam kruszonkę.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na klombie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger