niedziela, 10 lipca 2022

Ciasto z jagodami i brzoskwinią

Lato bez ciasta z jagodami to jakieś takie niepełne mi się wydaje.
Jak sama zbierałam jagody w lesie to pamiętam że zaraz po przyjściu z lasu były pierogi z jagodami i ciasto z jagodami.
Jak nazbierałam więcej to i jagodzinaki były i jeszcze zamroziłam i w cukrze włożyłam.
Teraz nie mam kiedy ich zbierać więc kupuję.
Dziś przepyszne ciasto z jagodami, zapraszam.
Jagodowe ciasto.

Składniki: blaszka 28 x 22 cm
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g jagód
  • 2 brzoskwinie
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • liofilizowany pył z owoców acai
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wsypałam mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i starłam na tarce zimne masło.
  • Dodałam także żółtka i rękoma przesypywałam i rozcierałam składniki aż powstała kruszonka.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wysypałam 3/4 kruszonki.
  • Na kruszonce wyłożyłam jagody i pokrojone w plastry brzoskwinie.
  • Z białek, soli ubiłam sztywną pianę.
  • Gdy składniki się połączyły wyłożyłam pianę na jagody.
  • Na wierzchu wysypałam resztę kruszonki.
  • Ciasto piekłam przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 C.
  • Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem i proszkiem z acai.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Sarnów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger