wtorek, 14 czerwca 2022

Chleb z płaskurki, samopszy, lnu z pomarańczą

Resztki mąk w torebkach i warto je było wykorzystać na cudny chleb.
Jest aromatyczny, zdrowy, idealny na śniadaniowe kanapki.
Zasmakuje każdemu kto ceni sobie zdrowie na talerzu, polecam.
Zdrowy chleb.

Składniki: 2 foremki 26 x 12 
  • 370 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
  • 185 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
  • 200 g mąki chlebowej T 750
  • 18 g świeżych drożdży
  • 600 g wody
  • 18 g soli
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g soku z pomarańczy z miąższem
Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki przełożyłam do miski, wkruszyłam drożdże i dokładnie wymieszałam.
  • Zostawiłam pod przykryciem na 30 minut do wyrastania.
  • Potem przełożyłam ciasto do foremek, wyrównałam wierzch i ponownie nakryłam i pozostawiłam do wyrastania na ok. 40 minut.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger