wtorek, 31 maja 2022

Szparagi z gruszką

W sezonie szparagowym nie może zabraknąć tego dania na moim talerzu, na Twoim pewnie też jak tylko raz spróbujesz.
Szparagi mają delikatny, kremowy smak a gruszka dodaje im tego czegoś bez którego danie nie smakuje jak trzeba.
Popróbujcie koniecznie.
Szparagi z gruszką.

Składniki:
  • 500 g szparagów zielonych
  • 500 g szparagów białych
  • 2 łyżki masła
  • 2 gruszki
  • 100 ml śmietanki 12 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie szparagów:
  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki, białe dodatkowo obrałam, bo mają zdrewniałą łodygę.
  • Gruszki pokroiłam w kostkę razem ze skórką.
  • Na maśle poddusiłam szparagi, białe można wcześniej zblanszować przez 3 minuty we wrzątku.
  • Szparagi dusiłam około 5 minut.
  • Dodałam pokrojone gruszki, smażyłam 2 minuty i wlałam śmietankę, gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.
Smacznego
Wg pomysłu Izy znajomej z FB
"Podróże małe i duże"
Jezioro Wieleńskie woj. pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger