wtorek, 10 maja 2022

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

Pyszne naleśniki z równie pysznym nadzieniem, taki oto obiad miałam na talerzu.
Ciasto na naleśniki można zrobić wcześniej, tak samo jak i farsz, potem je usmażyć i zrolować.
Polecam gorąco czy to na śniadanie czy obiad.
Naleśniki z mięsem i serem.



Składniki:
Ciasto: 8 naleśników
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cydru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki z samopszy
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 200 g groszku zielonego - może być z puszki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie ciasta:
  • Zmiksowałam wszystkie składniki przeznaczone na ciasto, odstawiłam aby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
  • Posiekałam drobno szalotkę, starłam ser na tarce.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, dodałam mięso i smażyłam aż się zrumieniło, cały czas mieszając.
  • Podlałam sosem sojowym, dodałam sól, pieprz i paprykę słodką, smażyłam jeszcze minutę.
  • Wsypałam groszek, miałam z puszki, wymieszałam.
  • Dodałam posiekany czosnek i natkę pietruszki, wymieszałam.
Przygotowanie naleśników:
  • Usmażyłam 8 naleśników i na każdym rozłożyłam równo farsz, posypałam 3/4 startego sera, zwinęłam w rulon.
  • Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania, posypałam resztą sera i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zimowa Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger